Piekeren bij ouderen

Piekeren of het overmatig bezorgd zijn is een klacht die bij veel ouderen voorkomt

Vaak bestaan de klachten al langer maar kunnen verhevigen door een belangrijke levensgebeurtenis, zoals het overlijden van de partner of de constatering van een lichamelijke ziekte. De bezorgdheid over de eigen gezondheid kan toenemen, maar kan zich ook richten op de angst om afhankelijk of dement te worden.  Bij chronische overbelasting, zoals de zorg voor de ander  of eenzaamheid kunnen  deze problemen versterkt worden. Dit kan leiden tot slaapproblemen, rusteloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Soms lukt het niet meer om de situatie te overzien. Vaak wordt gedacht aan dementie maar blijken de symptomen van voorbijgaande aard.  Ook lichamelijke klachten als hartkloppingen, transpireren, ademnood, misselijkheid en duizeligheid komen voor. Onterecht wordt vaak gedacht dat zich overmatig zorgen maken bij de leeftijd hoort. Het piekeren kan passen bij een  gegeneraliseerde angststoornis of een depressie en  leidt tot beperkingen in het dagelijks functioneren, overmatig en inadequaat zorggebruik en verminderd welbevinden.

Angststoornissen en depressieve stoornissen gaan zelden vanzelf over, maar zijn goed te behandelen. Voor de behandeling van angststoornissen zijn meerdere mogelijkheden. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van medicijnen of psychotherapie of een combinatie van beide interventies (cognitieve gedragstherapie, piekermanagement, relaxatietechnieken). Soms is geruststellen en psycho-educatie voldoende of helpt het om een verandering in de omstandigheden aan te brengen.

terug naar Verwijzer